Column: uit je patatzone

Door Stephanie Kemper

Sinds een paar jaar ben ik verantwoordelijk voor het eten en drinken op Welcome to The Village, waar zevenduizend mensen eten, drie dagen lang, drie keer (of vaker) per dag. Het verschil met een echt dorp is dat onze tijdelijke bewoners geen boodschappen hoeven te doen en niet zelf hoeven te koken. Dat doen wij voor ze. Of, eigenlijk: de grillers, kokers en bakkers die we uitzoeken uit de vele foodtrucks, eetcaravans en smultenten die zich bij ons aanmelden.

We kozen ook dit jaar weer voor, heel simpel, zoveel mogelijk verscheidenheid, met voorrang voor ondernemers uit de buurt, die zoveel mogelijk met eerlijke streekproducten werken. Vlees, vegetarisch, vegan, lactose-vrij en van Arabisch en Indonesisch tot Italiaans, Hollands en Frans. Het resultaat: drie eetpleinen met vijfentwintig vaak kleine ondernemers, harde werkers met kleine budgetten. We vragen hen om de verkoopprijs zo laag mogelijk te houden, dat scheelt je als bezoeker ook weer.

Het enige waar we niet voor kozen is patat. Een veelbesproken keuze, maar we hebben 'm gemaakt omdat we je graag nét iets anders voorschotelen. De beste hotdogs van deze aardbol bijvoorbeeld, en pizza’s, crêpes, maiskolven, wraps, taco’s, hamburgers, pastasalade, pasteitjes, spaghetti, panini's, boerenijs, knoflookbrood, pompoensoep, saté, tosti's, smoothies, en pulled pork. En nog veeeeeel meer. En ja, er is ook linksgedraaide quinoa, gemasseerde munt of bio-dynamische door de maan gestuurde geitenkaas in composteerbare wegwerpbakjes. Met o zo veel liefde gemaakt en net even buiten je patatzone.